Ми допомагаємо Українцям у Норвегії. Тут ви знайдете податкові консультації, допомогу в оформленні формальностей та переклади

Foreldrepenger, kontantstøtte 2024 – зміни

З літа 2024 року зміни в положеннях щодо foreldrepenger, тобто норвезької відпустки по догляду за дитиною. Норвегія також змінила правила щодо kontantsøtte – допомоги на догляд.

З 1 липня в Норвегії набули чинності зміни до положень про відпустку по догляду за дитиною . Період відпустки буде подовжено – але лише в окремих випадках. У свою чергу, у разі kontantsøtte зміни набудуть чинності через місяць і означатимуть скорочення терміну виплати цієї допомоги.
Перевірте деталі.

Foreldrepenger – довше (але не завжди)

З 1 липня 2024 року продовжується термін отримання допомоги по догляду за дитиною – foreldrepenger. Однак зміни стосуватимуться лише батьків, які мають намір скористатися опцією 80% оплати. Для них законодавець подовжив цей термін на 11 днів, давши загалом 61 тиждень і один день. Метою продовження цього терміну у випадку 80% є компенсація різниці у виплаті допомоги порівняно з варіантом 100%. Просто досі батьки, які обрали 80% варіант, отримували сумарно меншу пільгу, ніж ті, хто обрав 100% варіант.

Тут ми повинні зробити застереження – це досить складні правила, і якщо у вас виникнуть запитання, будь ласка, зв’яжіться з нами для отримання додаткових пояснень.

Kontantsøtte – коротше!

Через місяць набудуть чинності нові правила щодо допомоги на догляд – kontantsøtte. Законодавець вирішив скоротити термін виплати цієї допомоги з 11 до 7 місяців. На практиці це означає, що цю допомогу зможуть отримати батьки дітей віком від 13 до 19 місяців.

Увага! Важливо! Ця зміна також стосується вже виплачених допомог. Якщо в серпні вашій дитині виповнилося 19 місяців, продовження виплати автоматично припиняється.